Obvestila

Ukrepi za zmanjševanje sive ekonomije pri kratkoročnem oddajanju stanovanj s stanovanjsko najemno pogodbo
 

V Zavodu GSD se za vzpostavljanje pogojev rentabilnega poslovanje in razvoja manjših turističnih ponudnikov nastanitev ukvarjamo tudi z ureditvijo pravnega ozadja za transparentno in legalno delovanje vseh ponudnikov različnih nastanitev za krajši čas. V ta namen smo pripravili predlog ukrepov za zmanjševanje sive ekonomije pri kratkoročnem oddajanju stanovanj s stanovanjsko najemno pogodbo in jih naslovili na sledeče ministre:

- ministra  Zdravka Počivalška iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo,
- ministrico Ireno Majcen iz Ministrstva za okolje in prostor,
- ministrico Vesno Györkös Žnidar iz Ministrstva za notranje zadeve,
- ministra Dušana Mramorja iz Ministrstva za finance,
- ministrico Anjo Kopač Mrak iz Ministrstva za delo družino in socialne zadeve,
- ministra Dejana Židana iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in
- ministra Borisa Koprivnikarja iz Ministrstva za javno upravo.

Področje oddajanja stanovanj/sob ureja več zakonov, zlasti; Stanovanjski zakon, Zakon o spodbujanju razvoja turizma, Zakon o gostinstvu in Zakon o prijavi prebivališča. Vsak od teh zakonov po svoje definira pogoje oddajanja sob in stanovanj, kar omogoča izogibanje plačevanju turistične takse, davkov, prijave bivanja in drugih obveznosti pri kratkoročnem oddajanju stanovanj. Problematika je postala še posebno aktualna z razvojem spletnih portalov kot so AirB&B, ki omogočajo enostavno dnevno oddajanje sob oziroma stanovanj po stanovanjskem zakonu samo s stanovanjsko najemno pogodbo in na drugi strani s prezahtevnimi, včasih neizvedljivimi zahtevami za sobodajalstvo oziroma legalno nudenje prenočitev v stanovanju.


Pobudo so podprli v Skupnosti občin Slovenije, Popotniškem združenju Slovenije, konzorciju Turizem v zidanicah, skupno podporo pa sta izrekla tudi zavod Turizem Ljubljana in Mestna občina Ljubljana, z županom g. Zoranom Jankovićem.
Prav tako je pobudo podprla Turistična zbornica Slovenije.

S pobudo želimo preprečiti nadaljnjo upadanje rentabilnosti turistične dejavnosti zaradi neobvladljivega oddajanja stanovanj in hiš v sivi ekonomiji, prav tako pa želimo preprečiti padanje standarda turistične ponudbe, ki se odraža v relativnem nižanju prihodkov vseh legalnih turističnih ponudnikov nastanitev, prispevati k reševanju stanovanjske stiske predvsem mladih družin, s tem tudi preprečiti rušitev najemniškega trga stanovanj, povečati vir prihodkov občinam, ki ga prejmejo preko vplačane turistične takse, povečati priliv v proračun in pospešiti razvoj malega podjetništva v turizmu.

Vse informacije si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Seznam članov
First
Prev
Stran 1 od 15
Next
Last
First
Prev
Stran 1 od 15
Next
Last
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.