Obvestila
Informacija o predvidenem
sproščanju dejavnosti sobodajalcev


Zavod Gostoljubnost slovenskih domov, Združenje turističnih kmetij Slovenije in Združenje lastnikov nepremičnin v Sloveniji smo na Ministrstvo za gospodarski razvoj in ministra Zdravka Počivalška v petek dne 24. aprla 2020 naslovili pobudo o sproščanju gostinskih dejavnosti ne množičnega turizma.

1) Da Vlada RS ob upoštevanju higienskih smernic ministrstva za zdravje RS omogoči zagon epidemiološko manj tveganih turističnih nastanitev in gostinske dejavnosti:

•    pri sobodajalcih,
•    na turističnih kmetijah,
•    v kampih,
•    marinah,
•    glampingih 
•    in drugih zasebnih namestitvah individualnega tipa ter potovanj z avtodomi.

2) Ker je turizem celostna dejavnost, predlagamo tudi sprostitev obratovanja manj tveganih gostinskih obratov ter sorodnih dejavnosti (turistične agencije, prodajalne spominkov, adrenalinski parki,….), za začetek tistih, ki lahko zagotovijo zmogljivosti na prostem (terase) in ob upoštevanju predpisanega razmaka med gosti.

3) Predlagamo, da vlada RS vstopno/izstopni režim na zunanjih mejah uskladi z “manj rizičnimi” državami (po presoji vlade RS) po načelu recipročnosti. Tako namero je pred kratkim najavila tudi avstrijska ministrica za turizem, gospa Koestinger.


Prejeli smo odgovor:

"Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se je odzvalo, da v sodelovanju s pristojnimi združenji in inštitucijami pripravljajo smernice delovanja turističnega gospodarstva v času epidemije Covid -19 in po njem ter akcijski načrt  postopnega odpiranja obratov. O konkretnih datumih še ne moremo govoriti, a v mislih imamo postopno odpiranje. Predvidevamo, da se bodo po odprtju teras gostinskih obratov, odprli nato tudi manjši nastanitveni obrati, sledili bodo gostinski lokali, turistične agencije in tako naprej. Načrt za postopno odpiranje s terminskimi predlogi smo po usklajevanju z zdravstveno stroko posredovali Vladi, in takoj, ko bo sprejet ga bomo posredovali javnosti. Pripravljajo se tudi smernice, kako v spremenjenih razmerah obratovati, ko bo do ponovnega odprtja prišlo. Nujen je poudarek na zdravju in varnosti. Zavedamo se, da podjetja potrebujejo bolj natančne usmeritve, zato v sodelovanju s panožnimi zbornicami in združenji pripravljamo vse potrebno, da bo ponoven zagon čim bolj uspešen."


Iz zadnjih informacij, ki jih je posredovala Vlada RS in prejetaga odgovora MGRT je za pričakovati, da bodo sobodajalci, turistične kmetije, kampi, marine in drugih zasebne namestitve individualnega tipa začele s turističnimi dejavnostmi ponovno v drugi polovici maja, oziroma bodo sproščene v naslednjem koraku po odprtju teras gostinskih obratov.

 


Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.