Obvestila

Turistična taksa v Ljubljani je od 1.5.2018 za sobodajalce in vse ostale nastanitvene obrate 2,5 EUR

Turistična taksa za sobodajalce v Ljubljani je od 1.5.2018 višja od turistične takse za sobodajalce v Parizu, Amsterdamu in Barceloni.

Turistična taksa za sobodajalce je višja le v Rimu, kjer je 3,5 EUR, vendar se plača do največ 10 noči.

Pri tem je potrebno povedati, da je v Rimu v hotelu s 5 zvezdicami turistična taksa 7 EUR in ne 2,5 EUR kot je v Ljubljani v ljubljanskem pet zvezdičnem hotelu in pri sobodajalcu.

Ob tem se postavi vprašanje kvalitete petzvezdičnega slovenskega turizma, razmerje med 7 EUR in 2,5 EUR je veliko.Na MOL smo posredovali predlog, da tudi v bodoče za sobodajalce ostane 50% oprostitev turistične takse, kar pomeni, da bo taksa od 1.1.2019 skupaj 1,562 eura na osebo, kar je več kot 100% povišanje.

Argumenti župana in mestni svet niso prepričali o smiselnosti 50% oprostitve turistične takse za sobodajalce in o smiselnosti povišanja le te po turistični sezoni.

Mestni svet je na seji 16. aprila 2018 sprejel predlogu dviga turistične takse na 2,5 EUR.Od 1.1.2019 bo turistčna taksa s pribitkom 25% za promocijsko takso STO znesla 3,125 eura na osebo in se tako podražila za 4,9-krat. Za sobodajalce je to skok iz 0,633 eura na 3,125 eur.Argumenti, ki smo jih posredovali županu Zoranu Jankoviču in mestnemu Odboru za finance:  

 

1.     Dvig takse na vrednost 3,125 eura bo prekomerno povišal stroške prenočevanja in dolgoročno negativno vplivalo na obisk tujih in domačih gostov ter na slabšo percepcijo Ljubljane kot privlačne turistične destinacije.
Pri ceni nočitve pri sobodajalcu 20 eurov/osebo, bo doplačilo takse predstavljo 15% stroška prenočevanja.

2.      Zmogljivosti sobodajalcev v poletni turistična sezoni so v 60% že rezervirane, v 90% turistična taksa v ceno nočitve ni vključena, gostje jo plačajo posebeje in je svoja postavka na računu prenočevanja. Zaradi dviga takse bodo turisti postavljeni pred dejstvo o doplačilu za prenočevanje ali bodo sobodajalci zarezali v zaslužek. Ta je pri sedanih nizkih cenah nočitve, po plačilu vseh stroškov, ob upoštevanju cene dela in amortizacije nepremičnine že sedaj negativen. 

3.        V Ljubljani je po primerjalnih podatkih o številu kategoriziranih nastanitev sobodajalcev in številu oglasov na portalu airbnb na področju sobodajalstva 80% sive ekonomije. Po podatkih iz airbnb se v Ljubljani v letu 2018 oddaja 3.088 nepremični in v večjem delu turisti turistične takse ne plačujejo.

Dvig takse nasprotuje ukrepom, ki pomagajo zmanjševati obseg sive ekonomije. Turistična taksa bo še bolj dušila legalni trg in zmanjševala število zavezancev za plčailo turistične takse.

4.        Glavni gostje v nastanitvah sobodajalcev so individualni poptniki, izven sezone študentje, intelektualci, penzionisti na poti, domači gostje iz drugih krajev Slovenije za katere velja, da so to gostje z nižjo in srednjo kupno močjo. S povečanimi cenami prenočevanja zaradi visoke turistične takse bomo te turiste oddaljili od podaljšanja obiska, ali celo obiska Ljubljane sploh.

5.       Dolgoročno bo dvig turistične takse zmanjševal prihodke MOL iz tega naslova, ker bo vplival na majši turistični obisk prestolnice in zmanjševal obseg zavezancev za plačilo turistične takse. Posredno bo dvig turistične takse lahko ogrozil uresničitev dolgoročnega cilja Turizma Ljubljane, podaljšanje glavne sezone in podaljšanje časa bivanja (prenočevanja) turistov v Ljubljani, ki sta še nedosežena cilja Mestne strategije na področju turizma.

Ljubljana je zanimiva turistična destinacija, vendar gostje že sedaj ostanejo manj kot 2 noči in menimo, da se glede na trenutne cene turističnih storitev, odvisnosti od turistične sezone še ne more primerjati s turističnimi mesti kot so Rim, Pariz, Amsredam, Barcelona ...

Poleg tega, imajo Rim, Pariz, Amsredam, Barcelona
višino turistične takse prilagojeno kupni moći posameznih segmentov turistov oziroma kategoriji in vrsti nastanitvenega obrata.

 

Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.