Obvestila
Obvestilo o uvedbi davčnih blagajn

Z 2.1.2016 bo začel veljati Zakon o davčnem potrjevanju računov (Uradni list RS št. 57/2015), ki uvaja obveznost izvajanja postopka potrjevanja računov za davčne namene pri gotovinskem plačilu (davčne blagajne).

Zavezanci za davčne blagajne so tisti davčni zavezanec, ki izpolnjuje vse tri naštete pogoje hkrati:
-    mora izdati račun za dobavo blaga ali storitev,
-    mora voditi poslovne knjige in evidence (po davčnih in nedavčnih predpisih),
-    za dobavljeno blago ali storitev prejme plačilo v gotovini (bankovci in kovanci, plačilne ali kreditne kartice, čeki).

Zavezanec lahko izbrati med tremi možnimi načini potrjevanja računov:

-    z uporabo elektronske naprave in ustrezne programske opreme (pametni telefon, tablica, računalnik, blagajna, itd.) – za več informacij se obrnite na svojega informatika,
-    zavezanec, ki izdaja malo računov, lahko uporablja aplikacijo na eDavkih, ki se imenuje Mini blagajna (vse postavke na računih se za vsak posamezen račun vnašalo ročno),
-    v prehodnem obdobju do 31. 12. 2017 bo možno uporabljati tudi vezane knjige računov (VKR), račune bo potrebno elektronsko potrjevati na eDavkih

Obveznosti zavezanca pred začetkom potrjevanja računov:

1.     Ne glede na način potrjevanja računov bo moral vsak zavezanec pred začetkom potrjevanja računov pridobiti namensko digitalno potrdilo na portalu eDavki.
2.    Zavezanec bo moral obvezno izdelati interni akt. Vzorci internih aktov se nahajajo na
spletni strani FURS.
3.     Zavezanec bo moral objaviti obvestilo o obveznosti izdaje, prevzema in zadržanje računa.
4.    Pred začetkom izdaje bo z namenskim digitalnim potrdilom (tudi za VKR) potrebno sporočiti podatke o vseh poslovnih prostorih.
5.    Za primer izpada elektrike ali okvare elektronske naprave mora zavezanec kupiti VKR in jo potrditi na portalu eDavki.

Obvezni podatki na računu

Zavezanec mora izdati račun najpozneje, ko je prejeto plačilo z gotovino in opravljena dobava. Za račune bo z internim aktom potrebno določiti številčenje, ki vsebuje poslovni prostor in napravo. Oznako poslovnega prostora, v katerem zavezanec izdaja račune, določi zavezanec sam, pri čemer je ta lahko sestavljena iz številk in črk 0-9, a-z, A-Z,- mora biti enaka kot tista, ki je navedena na računih in mora biti enkratna na nivoju zavezanca. Številke računov si morajo neprekinjeno slediti po zaporednih številkah v poslovnem letu.

Primer številčenja: TRGOVINA1-NAPRAVA1-1500255

Na računu mora biti tudi oznaka fizične osebe, ki ga izda (Blagajnik1, Natakar2, Meta). Oznaka je povezana z davčno številko, ki se pošlje organu kot podatek o računu v postopku potrditve (sama davčna številka pa na računu ne bo izkazana).
Vzorci internih aktov, odgovori na pogosta vprašanja in aktualne informacije so dosegljive na spletni strani FURS.
Nadaljuj
Več...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.